Stap over naar de nieuwe versie van de website en ontdek de laatste functies als eerste!

Weddenschappen op paardenraces

Paardenraces zijn waarschijnlijk één van de oudste disciplines in onze geschiedenis en toch blijven ze sportliefhebbers, gokkers en showbezoekers bekoren. Of je nu meer houdt van vlakke races of drafraces, Circus biedt je de mogelijkheid om alle bijeenkomsten van de dag live te volgen vanuit het comfort van je eigen huis. Om je te helpen bij het plaatsen van de beste weddenschappen op paarden met de beste noteringen, hebben wij alles wat je moet weten over de turfwereld voor je verzameld.

Hoe plaats je een paardenraceweddenschap?

Kies allereerst je paardenrace. Er vinden per dag overal ter wereld meerdere races plaats. Je kan bijvoorbeeld wedden op de R2C3, ofwel op de derde race van de tweede bijeenkomst van de dag. Let goed op de discipline van de race die je hebt gekozen, want een vlakke race is heel anders dan bijvoorbeeld een trailerdrafrace. Controleer ook de soort grond (zand, gras, klinkers ...) en de toestand ervan. De staat van het terrein varieert van erg licht tot zeer zwaar. Het is een cruciaal element bij het plaatsen van je weddenschappen, aangezien niet alle paarden hetzelfde vermogen hebben om op een lichter terrein (hardere ondergrond) of zwaarder terrein (een zachtere ondergrond) te lopen.

Kies vervolgens de paarden waarop je wilt wedden. Het kiezen van het juiste paard is geen gemakkelijke taak, je moet op veel details letten. Start met kijken naar de kenmerken en de laatste prestaties van de paarden, dit wordt ook wel de prestatie of de vorm genoemd. Die gegevens zullen je ook helpen bij het bepalen of een paard geschikt is voor de race die het gaat lopen en of het je een winnende weddenschap kan opleveren. Heeft het paard eerdere races gewonnen? Heeft het paard hoefijzers of niet? Wie is de trainer? Het zijn allemaal elementen waar je op moet letten om te weten of je op het juiste paard wedt. De laatste hint om het resultaat van de race te voorspellen is natuurlijk de noteringen op het paard. Hoe lager de notering is, hoe meer kans het paard heeft om te winnen. Zet jij in op de grote favoriet of steun je de outsider?

Zet gewoon in op je type paardenraceweddenschap en kies de inzet die je op het spel wilt zetten. Je hoeft alleen nog maar de race te bewonderen in livestreaming.

Verschillende types paardenraceweddenschappen

Witte silhouetten van een jockey en zijn paard in een renbaan

De vlakke races zijn galopraces zonder sprong van 900 tot 4.000 meter. Het eerste paard profiteert van de beste startpositie.

Witte silhouetten van een jockey en zijn paard dat over een obstakel springt

In de galopraces met hindernissen komt de snelheid en flexibiliteit van de paarden samen. De baan is bezaaid met heggen, hindernissen of bassins die het paard dient te overbruggen.

Witte silhouetten van een jockey en zijn paard in een renbaan

Tijdens de drafraces probeert de jockey op zijn paard als eerste de paal te bereiken. Deze races bedragen tussen de 1.800 en 3.000 meter.

Witte silhouetten van een jockey en zijn paard, verbonden aan een sulky

De trailerdrafraces komen het meest voor en zijn vergelijkbaar met drafraces, maar de jockey neemt plaats op een karretje met 2 wielen, ook wel een sulky genoemd.

Meerdere mogelijkheden voor paardenraceweddenschappen

We bieden een breed aanbod op paardenraceweddenschappen. Of je nu op één of meerdere paarden wilt wedden of dat nu in de juiste volgorde is of niet, wij hebben het weddenschapstype dat bij je past.

 • Winnend enkelvoudig: als je denkt dat jouw paard de enige grote winnaar van de race zal zijn.
 • Geplaatst enkelvoudig: als jouw paard bij de eerste 3 eindigt en er zijn minstens 8 deelnemers, heb je gewonnen!
 • Winnend duo: wed op de 2 paarden die op de eerste 2 plaatsen eindigen, ongeacht wat de volgorde is.
 • Geplaatst duo: kies 2 paarden die bij de eerste 3 eindigen.
 • Trio: kies de 3 paarden die volgens jou als eerste de finishlijn over komen ongeacht wat de volgorde is.
 • Quinté: kies de 5 paarden die volgens jou als eerste de finishlijn over komen in de juiste volgorde.
 • 2op4: wijs 2 paarden aan die bij de eerste 4 eindigen ongeacht wat de volgorde is.

Een kleine begrippenlijst over de turf

Het vocabulaire uit de paardenracewereld kan op het eerste gezicht verwarrend lijken. Daarom hebben wij een kleine begrippenlijst samengesteld met de belangrijkste termen die je zal tegenkomen als je een paardenraceweddenschap plaatst.

 • Basis: het basispaard is het favoriete paard waarop de wedder zijn of haar weddenschap baseert.
 • De koorde links/rechts: de uitdrukking 'de koorde links' of 'de koorde rechts' geeft de richting aan van de bochten in de race. Dit is een belangrijk element bij het plaatsen van je weddenschappen, omdat paarden ook links- of rechtshandig zijn en zich daarom bij bepaalde races beter zullen voelen.
 • Driver: de jockey die op een sulky plaatsneemt in plaats van op het paard.
 • Renstal: een renstal wordt vertegenwoordigd door minimaal twee paarden die aan eenzelfde race deelnemen en aan eenzelfde eigenaar toebehoren.
 • Handicap: een handicap is een fictieve waarde die wordt toegevoegd aan een concurrent indien de winstkansen te verschillend zijn. Dat helpt om het evenwicht in de noteringen te herstellen bij de start van de race.
 • Bijeenkomst: een bijeenkomst komt overeen met alle paardenraces die in dezelfde hippodroom op dezelfde dag worden gehouden.
 • Opbrengst: verwijst naar de totale winst die de wedder kan winnen aan het einde van de race afhankelijk van zijn of haar inzet. De opbrengst staat los van de notering. Of de notering hoog of laag is, heeft geen invloed op je winst.
 • Rating: de notering die aan een paard wordt toegekend afhankelijk van een specifiek aantal criteria om te voorkomen dat er 2 paarden meedoen waarvan de noteringen te verschillend zijn.
 • Sulky: een klein karretje waarop de driver plaats neemt tijdens een trailerdrafrace.
 • Turf: deze term wordt gebruikt voor het terrein waarop paardenraces plaatsvinden en wordt daarnaast ook gebruikt voor alles wat met paardenraces te maken heeft.